söndag 23 februari 2014

City Night Line - tyska nattåg

City Night Line är nattåg som går mellan väldigt många destination i Europa. Du hittar information på http://www.citynightline.net/ Har man Interrailkort betalar man bara för liggplats/sovvagn


Avgångstiden för tåget är viktigt eftersom Interrail har en regel som säger att om ett nattåg avgår 19.00 eller senare så behöver man inte använda två resdagar utan det är bara ankomstdagen som räknas. I vårt svenska fall avgår tyvärr CNL från Köpenhamn just nu 18.45 vilket gör att man får lösa en ordinarie biljett till Roskilde eller Odense och där hoppa på CNL, alternativt lösa en sittplatsbiljett på CNL till Odense och sedan sätta kryss på Interrailkortet när man passerat där.

En annan viktig sak att veta är att CNL inte är samma tågset hela vägen utan de kopplas om och kopplas ihop på de olika knutpunkterna. Tåget till Hamburg kan alltså mycket väl ha "Amsterdam" som destination på plattformsskylten eftersom tåget har vagnar som ska till flera olika destinationer i Europa. Så se upp där.

För att kunna boka CNL på Internet måste antingen avgångs- eller ankomststationen vara i Tyskland vilket gör då att det tex. inte går att boka Köpenhamn - Amsterdam på bahn.de För vår del så har Basel två stationer, en tysk och en Schweizisk, vi bokar alltså nattåget till Basel och tar sedan första bästa tåg vidare vilket gör att vi kan Boka Roskilde-Basel via bahn.de (eller hellre via bahn.raildude.com så stödjer vi/du deras arbete). Det du måste göra är alltså att dela upp din resa i två delar. Vill du boka CNL från Köpenhamn till Prag får du boka två biljetter, en till Berlin och en från Berlin till Prag.

Priset är mellan 100-200 € för plats i 4-bäddsliggvagn. Det finns såklart lyxiga alternativ också, för 325€ får du "double delux sleeping car" med dusch och WC i din kupé.

Lite genvägar till information om nattåg från Raildude
Information om nattåg i Europa
Forumkategori med trådar om specialtåg, dvs också nattåg


 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar