fredag 4 juli 2014

Dag 5: Zermatt - Chur via Furkapass


Jösses vilken dag. Jag inser att den här berättelsen blir jobbig att skriva på telefonen så det får bli en kort version nu så får jag skriva mer hemma!  Fortsättning följer alltså :-)
Vi började med att kliva på Glaciärexpressen, ett lyxigt panoramatåg som går mellan Zermatt och St Moritz,  man kan dock åka delar av den om man vill. Den ingår om man har ett swiss pass men inte i Interrailpasset. För vår del innebar det att vi betalade ca 1000 för platsreservation mellan Zermatt och Andermatt.  Det är servering vid borden, linnedukar och inspelade guidesnuttar i hörlurar. Det var roligt att ha provat och hade jag åkt utan barn hade jag lätt tagit hela rutten!




Vi gick av i Oberwald (där vi fick Långlunch) och bytte till Furka Damphbahn,  en museijärnväg som går på de gamla rälsen över passet, den lades ner 1982 när tunneln var klar men har sedan några år tillbaka återställts och de har tom skeppat hem de ursprungliga ångloken från Vietnam, dit de såldes 1942. En fantastisk upplevelse som jag tycker du ska ta dig tid till om du är i regionen!  Det finns rundturer med buss eller vanligt tåg åt ena hållet.










Vi har sedan åkt lokala tåg från Realp till Chur. Vi har återigen slagits av hur rena tågen är, hur punktliga och, faktiskt,  tomma? Dom flesta har dessutom öppningsbara fönster vilket är en oväntad bonus som gör det lättare att fota omgivningarna.



Den sista etappen tog oss bland annat genom "Rhone gorge" alltså den ravin som Rhone har grävt ut, förbluffande och helt oväntat en av dagens bästa naturscener!




Nu ikväll tog vi en snabbis runt stan, käkade och sedan direkt i säng. 

Dagens bild får bli till farfar- picnic på stationen i Realp :)


2 kommentarer:

  1. Vattnet i sjöar och floder på den här höjden är så kristallklara att det nästan gör ont att titta på dem! Så otroligt vackert!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man ser stenar på botten även från hisnande höga broar! Och luften är väldigt speciell!

      Radera